Câteva zeci de fermieri bulgari au protestat săptămâna aceasta lângă localitatea Gorna Studena, din regiunea Veliko Tărnovo. Evenimentul a fost preluat în România sub forma unui protest de anvergură cu privire la exporturile de cereale din Ucraina, în țările membre ale Uniunii Europene. De fapt, fermierii bulgari au organizat un protest de mici dimensiuni, iar cererile lor au vizat importurile din Ucraina din perspectiva competitivității pieței (prețuri mult mai mici față de cele interne).
„Bulgarii au blocat drumurile cu tractoare. Protestează împotriva importurilor de cereale ucrainene”, este titlul unei postări care introduce un articol cu titlul omonim.
Textul este ilustrat cu o imagine cu mai multe tractoare de la un protest mult mai vechi, care a avut loc în Sofia, pe 19 decembrie 2008. Atunci, fermierii au ieșit în stradă din cauza subvențiilor agricole care nu fuseseră plătite la timp și au blocat principalele străzi din capitala Bulgariei cu aproximativ 600 de tractoare, înainte de Crăciun.
Protestul la care face referire textul de față a avut loc la începutul acestei săptămâni și a adunat doar câteva zeci de fermieri din Ruse, Pleven și Veliko Tarnovo pe un câmp de lângă drumul european E83, la aproximativ 30 de kilometri Sud de orașul Zimnicea, din județul Teleorman (VIDEO AICI).
Fermierii au blocat pentru scurt timp șoseaua și au vărsat un recipient cu lapte, cerând suspendarea importului de produse agricole din țări din afara Uniunii Europene și anularea sau amânarea unui plan strategic de dezvoltare a agriculturii, informează presa locală.
Protestul a vizat, în principal, suspendarea importurilor de cereale din Ucraina care ar afecta piața locală de cereale. Potrivit Agerpres, nemulțumirile vin pe fondul unei propuneri a Comisiei Europene,care ar urma să prelungească măsura suspendării taxelor la import aplicabile exporturilor ucrainene către Uniunea Europeană, cu un an.
De asemenea, fermierii au protestat și cu privire la discrepanțele privind subvențiile agricole din blocul comunitar, despre care a vorbit ministrul Agriculturii din Bulgaria, Yavor Gechev, săptămâna trecută. Potrivit Euractiv, Guvernul de la Sofia va trimite o cerere oficială instituțiilor europene cu privire la revizuirea cadrului financiar multianual și egalizarea subvențiilor din Uniunea Europeană pentru toți producătorii agricoli.
CONCLUZIE
Postarea analizată este parțial falsă. Protestul din Bulgaria nu a fost unul de amploare, iar fermierii nu au blocat „drumurile”, ci un singur drum, din apropierea unui sat. Deși nemulțumirile referitor la importurile de cereale din Ucraina sunt reale, acestea nu au generat, în Bulgaria, mitinguri naționale. În plus, fotografia atașată articolului NU este de la protestul de acum câteva zile, ci este veche de aproape 15 ani.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.