O pagină de Facebook a realizat o postare în care se afirmă că jurnalista Denise Rifai și actorul Claudiu Bleonț ar promova o platformă de investiții financiare.
Postarea conține o imagine trucată cu jurnalista Denise Rifai, care ar avea un ochi vânăt și ar ține în mâini o pancartă pe care scrie „Cariera mea este distrusă! Îmi este rușine că am luat interviu acestui om”.
Postarea conține un link care face trimitere la o pagină web clonată după site-ul libertatea.ro în care este publicat un presupus interviu, în care actorul Claudiu Bleonț ar declara că obține venituri financiare consistente în urma unei investiții.
Este vorba despre o pagină clonată pentru că niciunul dintre butoanele sau celelalte link-uri prezente nu funcționează, iar adresa web a paginii nu face nicio trimitere la site-ul care a fost folosit pentru a copia conținut grafic.
O altă inadvertență constă în faptul că postarea de pe Facebook a apărut în 30 iulie 2024, iar interviul a fost publicat în 3 august 2024, cu 4 zile mai târziu.
Actorul Claudiu Bleonț a fost invitatul emisiunii „40 de intrebări cu Denise Rifai” de la începutul lunii iunie, însă el nu a făcut niciun afirmație despre platforma de investiții financiare din postarea Facebook.
În cadrul textului din interviul contrafăcut și publicat pe pagina clonată, el ar susține că își completează, în mod substanțial, veniturile cu ajutorul unui proiectului „socio-financiar Brugas INVEST PROGRAM al Guvernului României.”
În cadrul textului, cuvântul „BRUA” este conectat la o altă pagină web, în care utilizatorilor le sunt cerute datele personale pentru a putea fi contactați de cei care au realizat această schemă de înșelăciune. Pentru a oferi credibilitate, pe această pagină sunt afișate siglele marilor companii de energie din România: Romgaz, Transgaz sau Petrom.
Pagina Facebook care a realizat postarea despre așa-zisa platformă de investiții financiare este localizată în Republica Democratică Congo, iar în istoricul ei nu există nicio informație despre „investiții financiare”. Are doi administratori, localizați în Kenya și Vietnam.
Singurul scop al acestei pagini este să distribuie postarea despre așa-zisa platformă de investiții financiare BRUA.
Potrivit Ad Library, secțiunea din contul paginii unde sunt vizibile date despre publicitatea făcută pe Facebook, în perioada 7 iulie – 3 august au fost plătite 82 de reclame despre această platformă falsă de investiții financiare.
Factual.ro a mai prezentat faptul că BRUA nu este o platformă de investiții financiare, ci un proiect de construire a unui gazoduct pe coridorul Bulgaria-România-Ungaria-Austria.
De asemenea, echipa Factual.ro a mai publicat articole în care erau prezentate scheme de înșelătorie similare. Ele pot fi citite aici, aici, aici sau aici.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.