O pagină de Facebook a postat, în 17 septembrie, un clip în care omul de afaceri Ion Țiriac pare să promoveze o platformă de investiții.
„Tot ce trebuie să faci este să deschizi un cont în programul nostru și soldul tău va începe să crească. […] Nu ai nevoie de mulți bani pentru a începe. Fiecare broker are un depozit minim pentru a începe. Acesta este de obicei de 1.000 EUR. Nu aveți nevoie de niciun bănuț în plus. Nu, nu există nicio capcană, nu vi se cere nimic. Banii sunt în siguranță și îi puteți transfera înapoi în contul dvs în orice moment aveți nevoie de ei doar ca capital de pornire pentru a tranzacționa. Acum, încă un lucru: aruncați o privire la formularul video. Trebuie să introduceți adresa dvs de e-mail pentru a continua. Asta e tot. […] 1.000 EUR pe zi vă așteaptă deja” ar spune acesta.
Interviul original a fost difuzat în cadrul emisiunii „Rețeaua de idei” de pe TVR2, în data de 21 septembrie 2020. Observăm că în imagini Țiriac poartă aceeași cămașă și cravată ca în clipul de pe Meta, doar că afirmațiile cu privire la platforma de investiții nu se regăsesc nicăieri în interviul acordat TVR2.
Putem concluziona că videoclipul postat pe Meta este un deepfake, adică fața și vocea lui Țiriac au fost manipulate. Clipurile de acest fel pot fi recunoscute prin observarea unor detalii subtile. În acest caz, se poate observa lipsa sincronizării între mișcările buzelor și cuvintele rostite, aspect tipic al deepfake-urilor. În plus, se mai pot remarca aspecte nefirești în limbajul folosit, de exemplu, rostirea lui „dvs” în loc de „dumneavoastră” sau pronunția eronată a cifrelor și sumelor de bani.
Factual.ro a mai publicat despre astfel de cazuri de folosire a deepfake-urilor, ce promit câștiguri financiare generoase în urma unor investiții minime. Imagini cu persoane influente, precum politicienii Dacian Cioloș și George Simion, jurnalista Andreea Esca sau Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, au fost folosite în astfel de scopuri.
Pagina care a postat videoclipul pe Meta, The Promise Worship Rwanda, pretinde că aparține unei formații de muzică. Adresa de e-mail a paginii este asociată cu un canal de YouTube pe care formația postează videoclipuri muzicale. Pe pagina de Facebook nu se găsesc alte informații cu privire la investițiile financiare menționate. Apar, însă, patru videoclipuri identice, care prezintă niște produse aparent de la Apple, cu un text în limba rusă, menționând că au fost achiziționate cu 50% mai ieftin față de prețul real. Înainte de acestea, pagina nu a mai avut activitate din februarie 2023, când postările acesteia prezentau doar activitatea formației de muzică.
Poliția Română a încurajat atenția sporită la fraudele online printr-un comunicat.
„De asemenea, recomandăm o atenție deosebită la platformele de investiții care promit randamente ridicate într-un timp foarte scurt. Aceasta reprezintă o modalitate de a atrage cât mai multe persoane care urmăresc îmbogățirea rapidă. Prin această metodă de înșelăciune, denumită trading scam, banii investiți sunt pierduți în întregime,” declară aceștia.
Alte exemple similare de înșelătorii sau dezinformare prin deepfake publicate de Factual.ro pot fi accesate aici, aici, sau aici.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.