Dezinformări rețele sociale
Data postării: 19.12.2023
www.factual.ro
SCAM | Escrocherie deepfake cu imaginea lui George Simion

Un utilizator a postat pe o pagină de Facebook un clip în care liderului partidului AUR, George Simion, pare să prezinte beneficiile primite de pe urma unor investiții financiare.

„Vă informez că cetățenii care au investit 1.200 lei în Enel primesc un dividend record de 8.500 lei lunar!”.

Videoclipul este generat cu ajutorul inteligenței artificiale prin metoda cunoscută sub denumirea ”deepfake” (clipuri care prezintă persoane reale, dar în situații false, generate pe calculator). Sunt mai multe elemente care dau de gol acest fals:

Am identificat videoclipul original în care apare politicianul George Simion – acesta a fost postat pe data de 6 septembrie, pe pagina de Facebook a președintelui AUR, iar mesajul se referă la probleme de ordin politic. Nu există, nicăieri în videoclip, referiri la presupuse recomandări de investiții.

Videoclipul trucat este ușor detectabil, pentru că prezintă elementele unui fals:

  • Buzele personajului nu se mișcă într-un ritm firesc
  • Pronunția este defectuoasă (mai ales în ceea ce privește cifrele)
  • Tenul personajului are, în anumite secvențe, defecte vizibile (textură și culoare)

În plus, pagina de pe care a fost postat videoclipul prezintă mai multe elemente de susceptibilitate:

Sigla paginii este preluată de la producătorul italian de energie ENI. Pagina de Facebook de pe care a fost postat clipul video este localizată în Germania. În această țară, ENI are o subsidiară denumită ENI Deutschland. Cu toate acestea, în clipul video se face referire la furnizorul românesc de energie Enel, care face parte din grupul grecesc PPC.

Activitatea pe pagina de Facebook se rezumă la două postări care nu au nicio legătură cu investițiile financiare la care se fac referințe în clipul video. 

Clipul video în care politicianul român face afirmații necontextualizate în legătură cu investițiile financiare poate fi inclus în categoria deepfake.


***Factual.ro a identificat și analizat și alte clipuri trucate prin tehnologia deepfake, toate cu suspiciunea de înșelătorii financiare. Precedentele analize pot fi citite aici și aici. ***


Este o modalitate prin care pot fi generate clipuri video în care imaginile sunt trucate cu ajutorul inteligenței artificiale.

Sunt de notorietate clipurile video trucate în care apar fostul președinte SUA, Barack Obama, actualul președinte al Rusiei, Vladimir Putin, sau actori din industria Hollywood.

FBI a emis, în vara lui 2023, un avertisment pentru cetățeni, în ceea ce privește înmulțirea clipurilor trucate prin tehnologia deepfake. Presa americană vorbește deja despre un fenomen, cu largă răspândire pe rețelele de socializare.


SEO optimized by sem.ro SEO agency.