O pagină de Facebook a postat, în 30 septembrie, un videoclip în care neurochirurgul Leon Dănăilă pare că promovează o cremă miraculoasă pentru durerile articulare, creată chiar de el.
„Am creat o nouă formulă de cremă care în doar trei zile elimină complet durerea și începe să repare articulația deteriorată din interior. Aplicați această cremă doar o dată pe zi, conform instrucțiunilor și veți uita pentru totdeauna de artrită, osteoartrită, dureri acute, rigiditate și umflături. Am doborât recordul de vânzări, iar acum, peste 100.000 de clienți mulțumiți din România au lăsat recenziile lor. De asemenea, puteți cumpăra această cremă pentru părinții sau apropiații dumneavoastră. Aceasta vă va ajuta să scăpați definitiv de durerile de spate, gât, genunchi și alte zone problematice, fără operații, pastile sau masaje scumpe. […] Dacă nu credeți în metoda noastră de tratament, atunci continuați să suferiți”, ar spune el.
Aceste imagini sunt prelucrate cu ajutorul inteligenței artificiale. Interviul original a fost publicat pe site-ul ehealthromania.com și pe canalul de YouTube Pacientul 2.0, în aprilie 2016. În acesta, Leon Dănăilă povestea despre cum a acumulat experiență în calitate de chirurg și oferea un mesaj pentru tineri și medici, fără nicio mențiune despre vreo cremă miraculoasă pentru dureri.
Videoclipul postat pe Facebook este un deepfake, adică a fost creat cu ajutorul inteligenței artificiale și a tehnologiilor de manipulare video pentru a recrea vocea lui Leon Dănăilă și a face să pară că medicul promovează un produs cu care nu are nicio legătură în realitate. Deepfake-urile sunt de obicei țintite către persoane publice cu o popularitate ridicată, lucru care ar putea legitimiza în mod fals un mesaj sau un produs, inducând în eroare publicul. Un astfel de videoclip fals poate fi depistat prin atenția la câteva detalii esențiale.
În clipul cu Leon Dănăilă s-a utilizat o tehnologie de tip mesh pentru a imita mișcările gurii, ca acestea să fie sincronizate cu vocea generată artificial. În prezent, tehnologiile din spatele deepfake-urilor nu sunt suficient de avansate pentru a reproduce mereu cu acuratețe mișcările gurii unui personaj în toate situațiile. Un indiciu clar în cazul de față este prezența unor scurte întreruperi tehnice în videoclipul sursă, în care imaginea devine neagră pentru câteva cadre. În aceste momente, macheta artificială a gurii rămâne vizibilă peste fundalul negru, făcând evidentă măsluirea videoclipului.
Totodată, Naturina Slim, pagina care a postat deepfake-ul, nu pare a avea vreo legătură cu medicul român. Vedem că pagina derulează în prezent un anunț plătit, care conține clipul deepfake cu Leon Dănăilă. Anunțul trimite către o pagină web ce imită înfățișarea site-ului Ministerului Sănătății. Respectiva pagină cuprinde o sumedenie de informații despre afecțiuni ale articulațiilor și face trimitere către a cumpăra un „medicament” numit Steplex.
„În prezent, în România există un singur medicament care face față acestei sarcini (n.r. regenerarea țesuturilor și eliminarea sărurilor articulare printr-o rețetă eficientă și proporționată) și conține substanțele active ale ingredientelor menționate mai sus, precum și alte 17 componente active: extracte de plante benefice pentru articulații, vitamine, micro- și macroelemente. Se numește “Steplex”. Acest medicament a fost creat în 2022 de Institutul de Cercetări Reumatologice”, se menționează pe site.
De fapt, Steplex nu se află în lista de medicamente pentru uz uman a Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Am găsit crema și pe un popular site autohton de comerț online. Pe eticheta produsului erau listate ingredientele, pe care le-am analizat cu ajutorul unei platforme publicate de Consiliul pentru Produse de Îngrijire Personală din SUA.
Am aflat astfel că Steplex nu conține niciun fel de ingrediente active tipice unui medicament, ci doar o serie de uleiuri, ingrediente hidratante, stabilizatori sau parfumuri. Astfel, crema poate fi considerată doar un produs de uz cosmetic și nu un medicament.
Mai mult decât atât, Institutul de Cercetări Reumatologice, care ar fi creat respectiva cremă, nu există în realitate. Tot de pe eticheta cremei am remarcat că aceasta a fost produsă în Polonia, pentru IncHealth GmbH, un distribuitor de suplimente alimentare din Elveția.
Crema Steplex nu este nici produs românesc, nici medicament, nici promovată de medicul Leon Dănăilă sau de Ministerul Sănătății. Este vorba despre un flux de informații false care sunt prezentate publicului cu scopul de a crește vânzările respectivului produs.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.