O pagină de Facebook a postat un colaj de imagini în care este prezentat „Programul BRUA Invest”.
„O veste incredibilă a lovit poporul român! Un program de investiții pasive bazat pe un algoritm aprobat la nivel de stat. Această tehnologie folosește algoritmii de inteligență artificială pentru a identifica și a face cele mai bune tranzacții pe bursă. Sute de români beneficiază de această oportunitate și primesc venituri suplimentare de până la 3.000 euro/lună.dacă vrei să te înscrii în program dă click pe detalii de sub video și personalul nostru te va ajuta să te înregistrezi și să începi să câștigi”, transmite vocea din video.
Pagina de Facebook care a încărcat clipul a fost creată în februarie 2024, este conectată la un număr de telefon fictiv și la o adresă de mail generică ([email protected]).
Începând cu 20 februarie, a postat 111 reclame false despre platforme de investiții. Persoanele care postează reclame pe această pagină sunt localizate în Ucraina, SUA și India.
La finalul reclamelor, utilizatorii sunt trimiși să acceseze un link conectat la o pagină web clonată, în cazul de față, de pe site-ul Digi TV.
Aici este prezentat un articol despre oportunitățile financiare care ar fi oferite de presupusa platformă BRUA.
„Punând sub semnul întrebării percepțiile tradiționale ale proiectelor de infrastructură de gaz, BRUA promite ceva mai mult. Transgaz, Romgaz și OMV Petrom, principalii jucători din industria românească a gazelor naturale, sunt parteneri și garanți în acest proiect, asigurând publicul de valoarea acestuia pentru economia și securitatea energetică a țării”.
În cadrul textului, cuvântul „BRUA” este conectat la o altă pagină web, în care utilizatorilor le sunt cerute datele personale pentru a putea fi contactați de persoanele care au realizat această schemă de înșelăciune. Pentru a oferi credibilitate, pe această pagină sunt afișate siglele marilor companii de energie din România: Romgaz, Transgaz sau Petrom.
În cadrul discuției telefonice, realizatorii acestei scheme încearcă să le convingă pe potențialele victime să facă un transfer bancar cu titlu de achiziție de acțiuni. De fapt, nu există nicio tranzacție prin care sunt cumpărate „acțiuni BRUA”, ci doar o alimentare a unui cont Revolut.
În spațiul online sunt administrate mai multe pagini web false care poartă titulatura „BRUA” și care oferă câștiguri substanțiale persoanelor care investesc sume mici de bani. Exemple aici, aici sau aici. Factual.ro recomandă prudență maximă, dacă accesați aceste pagini și avertizează în mod ferm asupra oferirii de date personale și/sau tranzacții bănești către aceste surse.
Ce este BRUA?
În realitate, BRUA este acronimul format din inițialele țărilor Bulgaria, România, Ungaria și Austria, prin care se construiește o magistrală de gaz. Proiectul presupune construirea unei conducte de gaz cu o lungime de 529 km pe teritoriul României.
Mai multe detalii despre proiectul real BRUA pot fi accesate AICI.
Factual.ro a publicat mai multe articole despre acest tip de înșelăciune. Ele pot fi accesate aici, aici sau aici.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.