Dezinformări rețele sociale
Data postării: 22.10.2024
www.factual.ro
SCAM | Rețeaua fantomă a medicamentelor pentru Tinnitus

Într-o postare plătită pe Facebook, o voce care se prezintă drept „doctorul Gregorie Spataru” descrie presupusele beneficii ale unui medicament pentru persoanele care aud un „zgomot enervant”.


Ce spune postarea?

 

Presupusul specialist vorbește despre un medicament pentru care „medicii corupți îl vor blestema’’ și ne îndeamnă să nu-i mai îmbogățim, „să-i ia naiba pe ei și pe farmaciile care vând medicamente necertificate”. Vom verifica dacă medicamentul salvator este certificat de Ministerul Sănătății.

Legat de videoclip, există mai mulți indicatori că înregistrarea audio este creată cu inteligența artificială: tonul robotic, ritmul monoton, rostirea nefirească a numerelor (min. 0:21), citirea literală (și pocită) a abrevierii cuvântului „dumneavoastră’’ în trei rânduri (min. 0:48, 1:25 și 1:27).

La minutul 1:44, apare logo-ul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pe fundalul drapelului României, fără să fie indicată vreo sursă în care OMS sau reprezentanți ai statului român ar gira conținutul videoclipului.

Pagina pe care apare postarea mai are alte cinci postări sponsorizate, tot despre probleme de auz, tot generate cu AI (pauze nefirești în mijlocul unei propozițiilor; cuvântul „metodă’’ rostit la masculin – „alt metod”; pronunțare nefirească a unor numere). Toate invocă studii și numere fără să le susțină prin surse. Toate trimit către același supliment alimentar. Toate denunță medicina tradițională, iar la final toate folosesc logo-ul OMS.

Link-ul către care trimit postările este o pagină de comandă pentru Ottomax+. Conform pozei cu ambalajul de pe site, Ottomax+ ar fi un supliment alimentar care ar proteja celulele de stresul oxidativ și ar ajuta la funcționarea normală a sistemului imunitar și a sistemului circulator.



Am consultat lista cu suplimente alimentare aprobate de Ministerului Sănătății, iar Ottomax+ nu se află printre ele. 

Vocea pe care o auzim în videoclip își atribuie și un nume, Gregorie Spataru și se recomandă a fi doctor.


Cine este și cum arată Gregorie Spataru? 

 

O căutare pe Google a numelui ne duce către site-ul de mai jos, în care ne recomandă spray-ul auditiv Acustal. Gregorie Spataru se prezintă ca „specialist în auz” de 25 de ani.



O căutare după fotografia lui ne arată că site-uri fantomă din România, Suedia, Polonia și Italia folosesc aceeași imagine în dreptul altor nume de presupuși specialiști, fiecare promovând un alt produs.

 

În afară de Gregorie Spataru, în rețeaua medicilor fantomă se numără și:

 

  • Sorin Groza, recomandându-se ca cercetător, specialist în biologia moleculară și în ingineria biomoleculara, care își promovează medicamentul Magnesol, „care ameliorează orice durere în 11 minute”.
  • Petru Ceaușu, așa-zis specialist ORL de 25 de ani, care ne recomandă medicamentul naturist Audiovico, ca înlocuitor la aparatul auditiv.
  • Przemysław Kopczyński, presupus ORL-ist din Polonia, recomandând Calminax, medicament împotriva Tinnitusului, descoperit în Polonia.
  • Mats Klingström, suedez, printr-o descriere identică cu cea de pe site-ul anterior recomandă tot Calminax, descoperit de data asta în Suedia.
  • Carl Brinkerhof, care, într-un interviu dat unui site italian, recomandă medicamentul Hondrostrong pentru bolile articulare.

 

Toate aceste nume folosesc aceeași fotografie de portret.

Pe lângă folosirea aceleiași poze pentru experții inventați, trei dintre site-uri au același format și aceleași culori. Chiar și imaginea clientului mulțumit de produse e întotdeauna aceeași. Clientul are întotdeauna alt nume, dar invariabil aceeași vârstă. În cazul site-ului polonez, deși numele medicamentului recomandat este „Calminax’’, în imagine apare „Audiovico’’, numele unui alt medicament promovat de această rețea.

Site-urile de mai sus au un alt format decât cel al paginii de comandă la care trimite postarea verificată. Însă prima căutare a numelui „Gregorie Spataru’’ a condus la o pagină identică cu cele pe care le-am descoperit mai târziu, ceea ce indică o origine comună a postării și a rețelei de site-uri.


Concluzie

 

Materialul verificat este o înșelătorie (scam). Înregistrarea audio este generată cu inteligența artificială. Doctorul care a recomandat medicamentul, Gregorie Spataru, este un medic fantomă, iar medicamentul recomandat nu este pe lista aprobată de Ministerul Sănătății. În plus, pagina de Facebook care l-a postat nu este credibilă.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.