Dezinformări rețele sociale
Data postării: 21.11.2023
www.factual.ro
Scannerele corporale din aeroporturi. Trag agenţii de securitate cu ochiul la ce avem pe sub haine?

PREMISA

Un articol care s-a răspândit în rândul mai multor publicaţii româneşti (EXEMPLE: AICI, AICI şi AICI) şi este distribuit şi pe Facebook susține că scannerele corporale din aeroporturi îi arată pe călători dezbrăcaţi şi, în plus, sunt periculoase din cauza razelor X.

CITAT DIN ARTICOL:

Aceste dispozitive pot fi gasite pe majoritatea aeroporturilor americane si in cateva noduri importante din lume dar, in cativa ani, prezenta lor va fi un lucru obisnuit peste tot in lume”.

În realitate, în marile aeroporturi din Statele Unite și Uniunea Europeană este folosită o tehnologie care nu afectează sănătatea pasagerilor şi nici nu lasă să se vadă părţile intime ale unei persoane. De fapt, nu lasă să se vadă nimic. Explicaţiile, mai jos. 


VECHILE SCANNERE

Vechea tehnologie, denumită în engleză backscatter x-ray, foloseşte raze X, diferite de cele utilizate în medicină, care reuşesc să „vadă” prin ţesăturile îmbrăcăminţii, dar nu trec de epidermă. Drept urmare, un scanner corporal cu această tehnologie, utilizat în aeroporturi, reuşea să redea o imagine 3D a corpului uman şi a eventualelor obiecte periculoase, ascunse pe sub haine (pistoale, cuţite, explozibil). Imaginea nu era ca o fotografie nud, ci mai degrabă ca o radiografie:

*Sursa: tech-faq.com 

Totuşi, elemente precum greutatea, înălţimea, forma corpului erau evidente, aşa că tehnologia a fost considerată prea intruzivă. A fost unul dintre cele două elemente care au condus la renunţarea la ea. 

Celălalt element este pericolul radiaţiilor, adus în discuţie în 2013, de un whistleblower de la TSA. Acesta a povestit pe blogul său şi într-un articol amplu pentru Politico despre faptul că inclusiv angajaţii (cei care erau expuși cel mai des) erau îngrijoraţi de nivelul radiaţiilor şi că nu au fost ascultaţi când au cerut măsurarea lor.


NOILE SCANNERE

Noile aparate care îi verifică pe pasageri dacă transportă ceva periculos se bazează pe o tehnologie similară microundelor (AIT – advanced imaging technology). Autorităţile şi specialiştii în domeniu deopotrivă spun că această tehnologie nu este dăunătoare sănătăţii. 

În plus, imaginile afişate pe display-ul aparatelor sunt generice – vorbim de conturul unui om cu aceeaşi înălţime, greutate şi fără a specifica sexul, indiferent de pasagerul care îi calcă pragul. 

În cazul în care cineva are un obiect interzis, în acel contur caricaturizat apare un pătrat galben. De exemplu, dacă cineva are un cuţit în buzunar, un astfel de marker apare în zona şoldului.

Pe lângă aparatele de tip “millimeter wave advanced imaging technology” mai sunt cele care se folosesc de infraroşu. Acestea nu folosesc radiaţii, ci fac diferenţa între diferenţele de temperatură pe o suprafaţă, drept urmare pot detecta obiecte ascunse. Totodată, sunt folosite şi pentru temperatura corporală (au fost utilizate pe scară largă în timpul crizei COVID). Nici acestea nu sunt periculoase pentru sănătate.


CONCLUZIE

O mai veche tehnologie (care nu mai este utilizată în UE din 2012 şi în SUA din 2013) crea o imagine tridimensională a corpului uman, fără haine, care putea fi considerată ca o încălcare a intimităţii pasagerilor. În prezent, această tehnologie a fost eliminată din aeroporturi, drept urmare, articolele care susţin că agenţii de securitate pot vedea ce avem sub haine sunt false. De asemenea, nici teoriile conform cărora scannerele corporale ne pot iradia nu sunt adevărate.

 

SEO optimized by sem.ro SEO agency.