Diplomat de carieră.
Bogdan Aurescu a fost promovat în funcțiile de subsecretar de stat și ulterior de secretar de stat de către Adrian Năstase. Aurescu a fost asistentul lui Adrian Năstase la Facultatea de Drept a Universității București la disciplina Drept Internațional Public și cei doi au scris împreună inclusiv tratate de drept. Aurescu a candidat pentru un loc în Parlament din partea PSD în 2004 în Dâmbovița, însă nu a câștigat.
Din septembrie 2004, Bogdan Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră. Pe 3 februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a pronunţat cea de-a o suta hotărâre a sa, prin care a recunoscut jurisdicţia şi drepturile suverane ale României pentru o suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă de 9.700 de kmp, adică 79,34% din zona în dispută cu Ucraina.
Potrivit CV-ului, Bogdan Aurescu are peste 15 volume publicate și sute de articole și studii în reviste de specialitate, în domeniul dreptului.
Deține sau a deținut calitatea de membru în numeroase asociații profesionale și instituții de drept internațional, printre care: reprezentant al Guvernului României în Consiliul Superior (High Council) al Institutului European (European University Institute) de la Florenţa, arbitru din partea României pentru lista de arbitri a ONU, membru al Curţii Permanente de Arbitraj de la Haga, membru supleant în Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia).
Actualmente, este ministrul afacerilor externe al României, din data de 4 noiembrie 2019, la al doilea mandat (primul deținut îăn perioada 24 noiembrie 2014 – 17 noiembrie 2015). A fost și consilier prezidențial pe politică externă, în mandatul lui Klaus Iohannis.
SEO optimized by sem.ro SEO agency.