FALS | Stratul-record de zăpadă ar demonstra că nu există încălzire globală


Utilizatorul Facebook ActiveNews, pagină a publicației cu același nume, a postat un link cu trimitere la un articol cu titlul „Farsa încălzirii globale, Cea mai mare acoperire cu zăpadă din ultimii 56 de ani”. Aceeași temă apare și în alte postări pe Facebook, ale altor utilizatori, care preiau fie articolul respectiv, fie alte surse.

Foto: captură Facebook / 14.12.2022

Specialiștii explică de ce un eveniment izolat nu poate fi luat drept reper pentru o analiză generală – faptul că, într-o perioadă scurtă de timp, există mai multă zăpadă într-o zonă dată, decât în mod normal, nu înseamnă că nu există încălzire globală. Analizele pe perioade îndelungate arată în continuare o medie din ce în ce mai scăzută a stratului de zăpadă.

Stratul de zăpadă în emisfera nordică e cel mai întins din ultimii 56 de ani, dar doar în noiembrie

Articolul de pe site-ul Activenews.ro a preluat, fără menționarea sursei, informațiile publicate pe 3 decembrie, pe site-ul Zerohedge, site care promovează multe dintre temele teoriilor moderne ale conspirației. Articolul de pe site-ul zerohedge.com a fost analizat de AFP și catalogat ca fals.

Nici în postarea originală, nici în traducerea de pe site-ul activenews.ro nu sunt explicate datele prezentate. 

În timp ce liderii alarmiști și-au executat obișnuitul ritual de isterizare, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA) și Universitatea Rutgers din New Jersey au dat publicității cele mai recente informații despre nivelul acoperirii cu zăpadă din emisfera nordică.

Potrivit acestor date, aceasta este cea mai mare din 1967 încoace și superioară mediei pe ultimii 56 de ani”.

La fel ca și autorul articolului original, activenews.ro folosește grafice reale de pe Rutgers Global Snow Lab, care arată că, într-adevăr, în luna noiembrie 2022, suprafața acoperită cu zăpadă în emisfera nordică a fost cea mai mare din ultimii 56 de ani. Menționarea momentului la care au fost înregistrate aceste date e foarte importantă pentru că nu vorbim de un fenomen generalizat

Doar faptul că stratul de zăpadă e mai întins decât a fost în ultimii 56 de ani, în luna noiembrie, nu contravine ideii de încălzire globală, după cum a explicat, pentru AFP, climatologul David Robinson, chiar directorul Reutgers Global Snow Lab, de unde sunt preluate graficele. 

Nu poți lega o hartă sau chiar informațiile dintr-o lună de schimbările climatice globale. Trebuie să te uiți peste ani, dacă nu decenii, pentru a înțelege unde și dacă acoperirea cu strat de zăpadă se schimbă sau nu”.

Ba mai mult, evenimentul a fost unul izolat, cauzat de o cădere masivă de zăpadă în America de Nord, provocată de un fenomen foarte rar – efectul Marilor Lacuri. Fenomenul apare atunci când aerul rece trece peste apele mai calde ale unui lac. Practic, apa lacului păstrează căldura mai mult timp decât aceasta este păstrată în aer. Astfel, când un curent de aer foarte rece trece peste un lac, acesta nu se răcește instantaneu. Inițial, o parte din apa lacului se evaporă, iar acești vapori, purtați departe de lac, se răcesc și devin zăpadă.

“Suprafața acoperită cu stratul de zăpadă la mijlocul lunii noiembrie a fost mult peste normal pe teritoriile emisferei nordice. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii noiembrie, nu mai este cazul. (…) A existat o topire majoră a stratului de zăpadă în mare parte a Americii de Nord, astfel încât, la sfârșitul lunii noiembrie, extinderea a scăzut sub normal”, a adăugat David Robinson, pentru AFP.
Teoria sa se verifică dacă, de exemplu, comparăm situația din Bufallo, statul New York, de pe 24 noiembrie, când zăpada avea aproape 2 m, cu imaginile de pe 12 decembrie, suprinse de camerele meteo. Zăpada a dispărut.

Captură webcam / 12.12.2022

Un grafic realizat de NOAA (Agenția Americană pentru Oceane și Atmosferă), pe baza datelor furnizate de același Reutgers Global Snow Lab, arată că, în emisfera nordică, primăvara, acoperirea cu zăpadă a scăzut constant în ultimii ani.  

Nivelul zăpezii de primăvară (aprilie-iunie) în fiecar dintre ultimii peste 50 de ani. Anii cu strat de zăpadă peste medie sunt de culoare albastru, în timp ce anii cu strat de zăpadă sub medie sunt maro.

Între 1967 și 2022, stratul de zăpadă din aprilie a scăzut cu 1,32% pe deceniu, stratul de zăpadă din mai cu 4,1% pe deceniu și stratul de zăpadă din iunie cu 12,95% pe deceniu.

La fel de îngrijorătoare sunt și studiile care demonstrează că ghețarii de pe munți și de la poli și-au redus dramatic dimensiunile, sub efectul încălzirii globale.

Față de 1970, ghețarii de referință climatică urmăriți de Serviciul Mondial de Monitorizare a Ghețarilor au pierdut un volum de gheață echivalent cu aproape 25 de metri de apă lichidă – echivalentul tăierii a 27,5 metri de gheață de pe vârful fiecărui ghețar.

Pe baza datelor preliminare pentru 2019/2020, anul 2020 a fost al 33-lea la rând în care ghețarii urmăriți de Serviciul Mondial de Monitorizare a Ghețarilor au pierdut mai degrabă decât au câștigat gheață.

Fără a prezenta niciuna din informațiile contextuale de mai sus, autorul articolului trage concluzia – iarna aspră contrazice dogma Încălzirii Globale. În realitate, fenomenul izolat nu contrazice deloc realitatea științifică – stratul de zăpadă este, în medie, din ce în ce mai mic, de la an la an. De asemenea, acoperirea cu zăpadă se diminuează accelerat în lunile de vară, ceea ce face trecerea între anotimpuri mai bruscă și favorizează apariția fenomenelor meteo extreme. 

CONCLUZIE: Postarea utilizatorului Facebook este FALSĂ. Autorul sugerează că nu există încălzire globală folosind informații scoase din context, corespunzând unei situații particulare și fără a documenta tema pe baza rapoartelor științifice. Ca să extrapolăm pe înțelesul tuturor, dacă într-o zi plouă în Sahara, nu înseamnă că nu mai există deșert. 

Factual.ro a analizat și alte postări care negau încălzirea climatică. Mai multe puteți citi aici, aici și aici.