Dezinformări rețele sociale
Data postării: 15.06.2023
www.factual.ro
ANALIZĂ | Afectează radiațiile electromagnetice sănătatea?

Câmpurile electromagnetice au existat sub diferite forme încă de la nașterea universului. Întreaga populație a lumii e expusă la diferite grade de câmpuri electromagnetice, iar nivelurile vor continua să crească, pe măsură ce tehnologia avansează. Cu toate acestea, încă există o teamă față de tehnologiile care produc câmpuri electromagnetice. 

În prezent, există o creștere a utilizării telefoanelor mobile și a tehnologiilor de internet fără fir, cum ar fi Wi-Fi și routere 5G, pe tot globul, iar acest lucru duce, în special pe rețelele de socializare, la răspândirea multor speculații cu privire la efectele lor asupra sănătății.

Spre exemplu, într-o postare care a devenit virală pe Facebook, se menționează că „toată lumea are amețeli, dureri de cap, stări de leșin”, fâcând referire la 5G. Un alt utilizator avertizează că „radiațiile electromagnetice emise de antene, routere, telefoane mobile… vă afectează sănătatea”. La postare a atașat o fotografie cu textul „Cum te îngrași de la radiații. Care este diferența dintre 4G și 5G”. Imaginea sugerează că explicațiile vin de la Adrian Vornicu, specialist în bioelectronică.

*Captură ecran 15.06.2023

Utilizatorul atașează un link cu emisiunea „iTHINK cu Iusti Fudulu”, care este difuzată de Antena 3. Postarea de pe Facebook face o legătură între radiațiile emise de dispozitive pe care le folosim zi de zi, 5G, afecțiuni ale sănătății și creșterea în kilograme. 

În emisiunea respectivă, la care a fost invitat Adrian Vornicu, se discută, printre altele, despre posibilele efecte ale radiațiilor electromagnetice asupra sănătății noastre și foarte puțin despre 5G. 

Ce sunt radiațiile?

Înainte să tragem concluzii, trebuie să stabilim exact ce sunt radiațiile și de câte tipuri sunt acestea. Radiația reprezintă energie sub formă de unde sau particule și, pentru a sublinia pericolul asupra sănătății, poate fi împărțită în două tipuri principale:

  • ionizantă (sub formă de particule alfa, neutronii, sau sub formă de raze, precum razele gamma sau razele X)
  • neionizantă (lumina, radiaţiile ultraviolete şi infraroşii, undele radio, microundele, ultrasunetele)

Radiațiile care au suficientă energie pentru a rupe legăturile chimice și a forma ioni sunt cele ionizante.

 „Prin deteriorarea ADN-ului unei celule, ele pot provoca mutații, care, dacă sunt transmise la generațiile de celule noi, pot conduce, în cele din urmă, la cancer sau la alte efecte nocive asupra sănătății”, conform Codului European Împotriva Cancerului (o inițiativă a Comisiei Europene).

Câmpurile electrice, magnetice sau electromagnetice emise de aparatele electrice, emițătoarele de radiodifuziune, cablurile sau instalațiile electrice, telefoanele mobile sau alte comunicații fără fir nu au suficientă energie pentru a rupe legăturile chimice. 

Codul menționat mai arată că efectele biologice cunoscute ale acestor câmpuri pot să apară la niveluri mult mai mari de expunere decât cele care sunt folosite în mod curent: „Acestea includ stimularea țesuturilor nervoase și încălzirea termică, dar tehnologiile respectă ghidurile referitoare la protecție care sunt stabilite pentru a preveni astfel de efecte asupra sănătății”.

Potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, în România problema expunerii la câmp electromagnetic este reglementată prin lege, în conformitate cu practicile adoptate în Uniunea Europeană. Limitele de expunere pentru populația generală sunt de 50 de ori mai mici față de limitele pentru care există dovezi științifice privind efecte asupra sănătății (efecte termale).


*Sursă: ANCOM

Limitele de protecție a populației sunt aceleași, indiferent de tehnologiile care produc câmpuri electromagnetice. Astfel, atât în cazul rețelelor mai vechi, ca 2G, 3G și 4G, cât și în cazul 5G, se respectă aceleași reguli privind protecția populației. 

„Mai mult, undele radio care stau la baza comunicațiilor electronice NU au proprietăți ionizante, punctează ANCOM.

Microundele și creșterea în greutate

Microundele, spre exemplu, sunt unde radio de înaltă frecvență (câmpuri de radiofrecvență) și, ca și radiația vizibilă (lumina), fac parte din spectrul electromagnetic:

*Sursă: Ghid de educaţie pentru sănătate „Ce este necesar să ştim despre radiaţiile ionizante şi efectele lor” – Ministerul Sănătății, INSP

Microundele sunt utilizate în principal pentru transmisii TV, radare pentru ajutoare de navigație aeriană și maritimă și telecomunicații, inclusiv telefoanele mobile. De asemenea, sunt folosite în industrie pentru prelucrarea materialelor, în medicină pentru tratamentul diatermiei și în bucătării pentru gătitul alimentelor.

Îngrașă radiațiile emise cuptoarele cu microunde?

Deși creșterea în greutate și legătura sa cu radiațiile nu au fost abordate direct în emisiunea „iTHINK”, moderatorul și specialistul vorbesc despre efectele nocive ale cuptoarelor cu microunde asupra sănătății și a mâncării.  

La minutul 27:20, specialistul invitat la emisiune susține: „Cuptorul cu microunde… dacă stai lângă el și faci o măsurătoare o să vezi că până la 2-3 metri radiația este foarte mare. Dacă îl folosești, apasă pe buton și pleacă. Nu sta lângă el (…) Mâncarea își pierde foarte mult din calități. Și nu doar cuptorul cu microunde, ci și plitele prin inducție fac lucrul ăsta. Schimbă polarizarea optică a moleculei, ceea ce face ca acele molecule să fie mai greu de recunoscut de organismul nostru. (…) În cazul mâncării, să spunem așa, încălzite la microunde, mănânci fără să știi cât ai nevoie, pentru că nu o mai recunoaște creierul tău, saliva nu mai recunoaște”.

Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) susține că aceste aparate sunt sigure și convenabile pentru încălzirea sau gătirea unei varietăți de mâncăruri, dacă sunt utilizate în conformitate cu instrucțiunile producătorilor. Dar ca totul să fie sigur, trebuie luate mai multe măsuri de precauție de către producători, în special în ceea ce privește expunerea potențială la microunde, arsurile termice și manipularea alimentelor.

Siguranța privind microundele

Designul acestor cuptoare asigură că microundele sunt ținute în cuptor și că sunt prezente doar când cuptorul este pornit, iar ușa închisă. Scurgerile sunt limitate, fiindcă acestea sunt proiectate la un nivel mult sub cel recomandat de standardele internaționale.

Comisia Electrotehnică Internațională a stabilit limita de emisie a produsului de 50 wați pe metru pătrat (W/m2) în orice punct, la 5 cm distanță de suprafețele exterioare ale cuptorului. În practică, emisiile de la cuptoarele moderne cu microunde de uz casnic sunt substanțial sub această limită internațională și au sisteme de blocare care împiedică oamenii să fie expuși la microunde în timp ce cuptorul este pornit. 

Mai mult, expunerea scade odată cu distanța. De exemplu, o persoană aflată la 50 cm de cuptor primește aproximativ o sutime din expunerea la microunde față de o persoană aflată la 5 cm distanță. Scurgerile de microunde pot apărea la cuptoarele deteriorate, murdare sau modificate. De aceea este important ca aparatul să fie menținut în stare bună.

Totodată, „energia microundelor poate fi absorbită de organism și poate produce căldură în țesuturile expuse. Organele cu o cantitate slabă de sânge și control slab al temperaturii, cum ar fi ochiul, sau țesuturile sensibile la temperatură precum testiculele, au un risc mai mare de deteriorare. Cu toate acestea, daunele termice ar apărea numai din expuneri lungi la niveluri de putere foarte ridicate, cu mult peste cele măsurate în jurul cuptoarelor cu microunde”, potrivit OSM.

De asemenea, conform unui profesor de medicină la Harvard Medical School, Anthony L. Komaroff, nu există nicio dovadă că expunerea la cuptorul cu microunde poate cumva să ne rănească corpul

Mulți oameni sunt îngrijorați că gătitul la microunde distruge nutrienții în mâncarea noastră, însă Komaroff susține că folosirea cuptorului cu microunde este uneori avantajoasă: 

„Este adevărat că gătitul alimentelor, indiferent de metodă, tinde să provoace descompunerea anumitor nutrienți. Gătitul deteriorează, într-o anumită măsură, structura chimică a nutrienților. Cu toate acestea, rămân o mulțime de nutrienți. Iar gătitul ucide mulți microbi care ar fi putut contamina alimentele – și care ar fi putut cauza probleme de sănătate.

Cu toate acestea, gătitul cu microunde este de fapt una dintre cele mai puțin probabile forme de gătire care să deterioreze nutrienții. Acest lucru se datorează faptului că, cu cât alimentele se gătesc mai mult timp, cu atât mai mulți nutrienți tind să se descompună, iar gătitul cu microunde durează mai puțin timp. Așadar, gătitul unei fripturi în cuptor provoacă o pierdere de nutrienți ai mare decât gătitul fripturii în cuptorul cu microunde. Iar fierberea legumelor aduce pierderi de nutrienți mai mari decât decât gătitul în cuptor sau la microunde. Acest lucru se datorează faptului că unii nutrienți se scurg din alimente în apă”.

Riscuri potențiale 5G

Până în prezent, și după multe cercetări efectuate, niciun efect negativ asupra sănătății nu a fost asociat cauzal cu expunerea la tehnologiile wireless, potrivit OMS. Concluziile legate de sănătate sunt trase din studii efectuate pe întregul spectru radio, dar, până acum, doar câteva studii au fost efectuate la frecvențele utilizate de 5G.

Încălzirea țesuturilor este principala interacțiune între câmpurile de radiofrecvență și corpul uman. Nivelurile de expunere la radiofrecvență din tehnologiile actuale au ca rezultat o creștere neglijabilă a temperaturii în corpul uman. 

Pe măsură ce frecvența crește, există mai puțină pătrundere în țesuturile corpului și absorbția energiei devine mai limitată la suprafața corpului (piele și ochi). Cu condiția ca expunerea globală să rămână sub ghidurile internaționale, nu sunt anticipate consecințe asupra sănătății publice.

De asemenea, expunerea de la infrastructurile 5G la aproximativ 3,5 GHz este similară cu cea de la stațiile de bază care existau deja pentru telefoane mobile.

Într-o altă verificare din septembrie 2022, Factual a arătat deja că 5G nu afectează sănătatea oamenilor și că nu există dovezi care să demonstreze metoda prin care câmpurile electromagnetice din rețelele mobile prezintă vreun risc pentru sănătate, când sunt sub nivelurile specificate de organismele internaționale. 

Amețeli, dureri de cap, somnolență de la radiații?

Potrivit OMS, câteva persoane la un milion în populație consideră că au hipersensibilitate electromagnetică (EHS). Persoanele cu EHS susțin că sunt vulnerabile la radiofrecvența de la telefoane mobile, Wi-Fi sau alte surse folosite în viața de zi cu zi. Pentru ei, EHS se manifestă ca un fel de „alergie”, deși nu toată lumea crede că este reală. 

OMS recunoaște, totuși, că este o condiție, fiindcă provoacă o gamă largă de simptome care variază de la persoană la persoană. Printre simptome pot fi dureri de cap, stres, probleme ale pielii și probleme de somn. Oricare ar fi cauza, simptomele sunt reale și pot varia foarte mult în severitatea lor. 

EHS nu are criterii de diagnostic clare și nu există o bază științifică pentru a lega simptomele de expunerea la câmpurile electromagnetice. Mai mult, EHS nu este un diagnostic medical și nici nu este clar că reprezintă o singură problemă medicală. Tratamentul se concentrează pe identificarea cauzei simptomelor și gestionarea lor.

Alte efecte adverse ale radiațiilor de la dispozitivele pe care le folosim de obicei nu au fost dovedite, când au fost respectate standardele impuse de autorități.

În altă ordine de idei, există îngrijorări privind efectele telefonului asupra fertilității, din cauza locului în care ne ținem telefonul (buzunar). Pe acest subiect există mai multe cercetări care se contrazic.

În ciuda studiilor care afirmă că expunerea pe termen lung la radiațiile electromagnetice asociate cu telefoanele mobile poate afecta negativ calitatea spermei, cercetarea nu este concludentă, potrivit unui specialist de la Universitatea de Sănătate din Utah, James M. Hotaling: „Nu am văzut niciodată date concludente care să mă determine să sfătuiesc un pacient să nu aibă un telefon mobil în buzunar”.

Pe baza rezultatelor unor studii, spermatozoizii expuși la radiații emise de telefoane au avut motilitate redusă, anomalii structurale și stres oxidativ crescut, din cauza producției de specii reactive de oxigen.

Comunitatea medicală nu este complet sigură cum afectează radiațiile calitatea spermei. O varietate de factori sunt în joc când vine vorba de infertilitatea la bărbați, cum ar fi stilul de viață, dieta, fumatul, consumul de droguri, stresul, iar pentru a descoperi sunt necesare mai multe cercetări pe un eșantion mai mare de persoane.

CONCLUZIE – Radiațiile emise de dispozitivele pe care le folosim zilnic nu provoacă creșterea în greutate, iar efectele asupra sănătății nu au fost niciodată dovedite. Câteva persoane la un milion susțin că resimt efectele radiațiilor emise de aparaturi, însă acest lucru nu a fost demonstrat niciodată prin studii de laborator.

SEO optimized by sem.ro SEO agency.