Un utilizator de Facebook a postat un videoclip în care susține că „cea mai bună metodă să te sinucizi foarte, foarte repede” este cuptorul cu microunde. Tot el scrie că alimentele încălzite la microunde își pierd 60-90% din „energia vitală” și provoacă diverse probleme de sănătate, inclusiv cancer.
„Din comoditate și neștiință încă mai folosim cuptoare cu microunde pentru a ne încălzi mâncarea ! Alimentele încălzite în cuptorul cu microunde pierd 60-90% din energia vitală; provoacă probleme CARDIACE şi DIGESTIVE; scad capacitatea organismului de a utiliza complexul de vitamine B, C şi E.
Radiațiile de la cuptorul cu microunde pot cauza CANCER, pot deteriora sistemul uman de reproducere, sistemul imunitar și sistemul nervos central.
Deci….” a scris utilizatorul în postare.
Transcript video:
“Most people have microwave ovens, and cook a lot of food that way. Is that good?
It’s the best way to kill yourself really, really fast. You can even do a test. Microwave water, let it go cold, so you don’t think the heat did it. And you have your flower pots, two flower pots with the same flower, bought at the same shop. And one you water with regular water, and the other you water with microwave water. The one you water with microwaved water is dead in 3 to 7 days. Dead, not minisculy growing. No, no, it’s done. The military started to… for reasons to get food faster warmed up for our military. They tried microwaved food. After 3 days, they had to stop, because everybody was throwing up, dizzy and nauseous. The microwave is basically destroying every food value that’s in the food and turning it into a toxin. So everything out of a microwave is highly toxic and the food value is completely zero. So it doesn’t really matter if you have a bowl of vegetable soup that you warm up in the microwave oven or if you eat cardboard. It makes no difference, because the food value is not there anymore and it also becomes toxic.”
Traducere:
„Majoritatea oamenilor au cuptoare cu microunde și gătesc o mulțime de alimente în acest mod. Este bine?
Este cel mai bun mod de a te sinucide foarte, foarte repede. Poți chiar să faci un test. Pune apă la microunde, las-o să se răcească, ca să nu crezi că a fost căldura de vină. Și ai ghivecele cu flori, două ghivece cu aceeași floare, cumpărate de la același magazin. Pe unul îl uzi cu apă normală, iar pe celălalt îl uzi cu apă pentru microunde. Cea pe care o uzi cu apă de microunde moare în 3-7 zile. Moartă, nu în creștere minusculă. Nu, nu, e gata. Armata a început să… pentru a încălzi mai repede mâncarea pentru militarii noștri. Au încercat mâncarea la microunde. După 3 zile, au trebuit să se oprească, pentru că toată lumea vomita, amețea și avea greață. Practic, cuptorul cu microunde distruge orice valoare alimentară prezentă în alimente și le transformă în toxine. Astfel, tot ce iese din cuptorul cu microunde este extrem de toxic, iar valoarea alimentară este complet nulă. Prin urmare, nu contează dacă mâncați un bol de supă de legume pe care îl încălziți în cuptorul cu microunde sau dacă mâncați carton. Nu face nicio diferență, deoarece valoarea alimentară nu mai există și devine, de asemenea, toxică.”
Videoclipul este decupat dintr-un interviu vechi de cel puțin 12 ani, postat pe un canal de Youtube care promovează tratamente naturiste. Acesta a mai fost repostat pe Youtube în 2020, și pe TikTok, în 2022. Din vara aceasta, a reînceput să circule pe Instagram, TikTok și X.
Cuptoarele cu microunde folosesc radiații electromagnetice neionizante, care nu sunt periculoase pentru sănătate, spre deosebire de cele ionizante (raze X, radiația nucleară). Microundele sunt folosite și la telefoane, telecomenzi sau la radarele auto. Singurele riscuri pot apărea atunci când nu folosim cuptorul cu microunde conform instrucțiunilor (de exemplu, nu trebuie să punem înăuntru recipiente de plastic).
Unele studii arată că încălzitul alimentelor la microunde este chiar benefic. Pentru că implică mai puțină apă, folosirea cuptorului cu microunde ajută la menținerea vitaminei C, după cum arată un studiu realizat la Universitatea Națională Chungbuk din Coreea în 2017. Afirmația e susținută și de Anthony L. Komaroff, profesor de medicină la Harvard Medical School. Conform studiului, dar și explicațiilor date de Komaroff, acest lucru se întâmplă mai ales când vine vorba de vitaminele solubile în apă. Când gătim o perioadă mai îndelungată și cu mai multă apă, aceste vitamine se „dizolvă” în apă.
Conform Codului European Împotriva Cancerului, inițiativă a Comisiei Europene, radiațiile neionizante (ca cele folosite de microunde) nu au destulă putere încât să distrugă ADN-ul, ceea ce ar duce la risc de cancer. Organizația Mondială a Sănătății, Societatea Americană pentru Cancer și Departamentul de Sănătate din Canada sunt alte trei instituții care asigură că radiațiile produse de microunde sunt inofensive.
„Doctorul” care vorbește în videoclip despre problemele cauzate de cuptorul cu microunde se numește, de fapt, Bernd Klein, nu Leonard Coldwell, cum apare prezentat în unele versiuni ale videoclipului.
Originar din Germania, e numit de presa germană impostor. „Leonard Coldwell” nu e doctor în medicină clasică, ci în tratamentul prin remedii naturiste, după cum arată, cu diplome, pe propriul site.
Acesta răspândește și în prezent, pe Facebook, nenumărate teorii conspiraționiste: toți cei care s-au vaccinat anti-COVID ar fi urmat să moară, coronavirusul e o armă biologică, insecticidele împotriva West Nile omoară populația, lumea e condusă de Illuminati prin instituții precum Organizația Națiunilor Unite etc.
Factual.ro a scris atât despre alte încercări de dezinformare despre radiațiile emise de cuptoarele cu microunde, în 2023, cât și despre tehnologia 5G, care emite radiații la fel de slabe, neionizante (exemple aici și aici) și minciunile transmise de „Leonard Coldwell” pe rețelele sociale.
Afirmațiile prezentate atât în video, cât și în textul postării, sunt false. Folosirea cuptorului cu microunde nu are un efect negativ, radiațiile fiind neionizante, adică prea slabe pentru a avea un efect la nivelul celulelor noastre. Din contră, specialiștii sunt de acord că încălzitul mâncării la microunde este o metodă mai bună, prin care se păstrează mai multe vitamine.
Acest fact-check este produsul exclusiv al efortului echipei Factual. Într-o lume plină de dezinformări, ne bucurăm să putem contribui la informarea corectă a publicului.
AJUTĂ-NE SĂ FACEM MAI MULTSEO optimized by sem.ro SEO agency.